Mijn favorieten

Jubileum 120 jaar NVM


 

Het was de dag ná de enorme recordfile – 2200 km! – in Nederland.
De Rijtuigenloods maakte zich op voor de viering van 120 jaar NVM.
23 januari 2019 werd een dag om niet meer te vergeten.

 

Met sneeuw nog in de bermstroken en het kwik rond het vriespunt reisden makelaars en taxateurs uit heel Nederland naar Amersfoort. Een kleine duizend NVM-leden in een afgeladen volle plenaire zaal, tussen historische treinen en futuristische lasershows. Zo voltrok zich het inhoudelijke programma “120 jaar NVM”.

Voorzitter Ger Jaarsma speechte over het verleden, heden en de toekomst. Zijn conclusie was helder: Wrijving is van alle tijden. Simpelweg omdat innovatie gepaard gaat met oncomfortabele nieuwigheden. Dat was in de twintigste eeuw zo en dat is anno nu niet anders. “Wie verandert, die begeeft zich soms op paden die nog niemand eerder heeft verkend. Natuurlijk ontstaat er dan af en toe reuring en rumoer. Dat was in de tijd van onze founding fathers niet anders. Maar uiteindelijk zijn precies die onverharde wegen de route die NVM zó ontzettend veel ontwikkeling en vooruitgang hebben opgeleverd. En dat zal de aankomende 120 jaar niet anders zijn”, zo sprak hij.

Het hart van NVM
Onder leiding van dagvoorzitter Humberto Tan en zijn mini-interviews op het podium werd het hart van de Vereniging van Makelaars en Taxateurs nog een aantal keer diep geraakt. De familie Lieberom stond symbool voor de liefde voor het vak; de Groningse makelaarsfamilie zit al ruim 135 jaar in de makelaardij. Theo Lieberom met een knipoog: “We dwingen niemand in de familie om makelaar te worden, maar ik neem mijn kinderen wel al sinds ze een beetje fatsoenlijk kunnen lopen mee naar bezichtigingen in het weekend. Vanmorgen heb ik het nog gevraagd aan ze. En ja, ze willen ook makelaar worden als ze later groot zijn.”

De sfeer was ontspannen. Ook tijdens het oud-bestuurdersinterview met ereleden Timo Smit, Wim van Kampen en Harry Boertjes. De meest sensationele innovatie vond de oud-oprichter van funda.nl de fax. “Dat was toch iets geweldigs voor ons makelaars. Ineens kwam er een rapport uit een machine gerold. Fabuleus.”

Met een kritische blik richtten de drie oud-bestuurders zich op de toekomst van het vak en de rol van NVM. Het was een opmaat voor het verdere programma, waar huidige NVM-bestuursleden Marcel de Boer en Michel ten Hag in dialoog gingen over de veranderende wereld en de effecten op commercieel vastgoed, wonen en agrarisch vastgoed. Zorgdragen voor technologische vooruitgang, productiviteit, duurzaamheid en gezondheid in kantoren en woningen staan centraal de aankomende jaren, zo waren de bestuursleden het eens. Marcel de Boer: “Als vastgoedprofessional zal je meer dan ooit moeten kunnen inspelen op al deze ontwikkelingen. Naast je klant staan is het credo. NVM kan ons daarbij helpen.”

Veel makelaars en taxateurs in de zaal keken uit naar het NVM Future-debat met Quintin Schevernels (funda), Bas Botman (fluX), Sha Sohi (Realworks) en innovatieprofessor Deborah Nas. Ze werden op hun wenken bediend met een inhoudelijke discussie over de toekomst van het vak en de rol die je als makelaar zelf kunt spelen. “Het heft in handen nemen, daar gaat het om.”

Lachen
Het 120-jaar-NVM-programma raasde in hoog tempo van onderwerp naar onderwerp. Er was ruimte voor entertainment. In een zucht speelde theatergroep MIER het klassieke klantgesprek in de Tweede Wereldoorlog, de crisisjaren 80 en het futuristische jaar 2040 af. Cabaretier Martijn Koning kreeg de lachers op zijn hand met zijn thuisverhalen en Peter Heerschop deed voor een allerlaatste keer zijn befaamde column Lieve Marianne in een NVM-variant: Lieve NVM.

Met een vette knipoog zette hij NVM op z’n plek, om uiteindelijk met een rake quote te eindigen: “Iedereen is een professional, iedereen is kwalitatief hoogstaand, zo lees je overal op websites en social media. Maar in deze zaal zitten vooral liefhebbers”, zo wees hij naar de NVM-makelaars en –taxateurs. “Mensen die in hoogtij en mindere dagen samen een vereniging vormen, die terugkijken op 120 jaar NVM en met hun passie en betrokkenheid zorgen voor de volgende 120 jaar. Succes!” 


Foto-album jubileum 120 jaar NVM