Mijn favorieten

Mecanoo architecten ontwerpt ‘t Schokkererf

Wonen en werken in het centrum van Nagele, ’t Schokkererf biedt volop mogelijkheden. Nagele staat wereldwijd bekend om de bijzondere architectuur. Mecanoo architecten heeft dit gegeven vertaald in een hedendaags modern complex: 18 koopappartementen en op de begane grond ca. 500 m2 aan commerciële ruimte voor huur of koop.
 

Unieke architectuur

Het dorp Nagele is de jongste van de Noordoostpolder, de architectuur vind je nergens anders. Dat maakt Nagele een uniek stukje Nederland. De kenmerkende platte daken van woningen en winkels vallen direct op. De ontwerpers lieten zich inspireren door nieuwe stedenbouwkundige ideeën. Zo diende de eerste autovrije winkelpromenade de Lijnbaan in Rotterdam als inspiratie voor de winkelstraat in Nagele.
 

Portalen markeren de entree

Het markeren van een entree met portalen hoort bij de bijzondere architectuur van Nagele. Daarom heeft Mecanoo architecten ervoor gekozen om ook ’t Schokkererf te voorzien van een portaal. De unieke stijl blijft zo bewaard. Lange rechte lijnen horen bij het dorp en de uitstaling van de Noordoostpolder. De boomrijen, kanalen, rijen woningen en tuinmuren zijn in een rechte lijn neergezet. Hier gaat rust een eenheid vanuit. Daarom zijn er in ’t Schokkererf geen galerijen zichtbaar, de lange rechte lijnen worden dus niet onderbroken.
 

In een hofje

Op de woonverdieping komt de lijn terug in de binnenstraat, die verbindt de appartementen. De woningen zijn gegroepeerd in een hofje, net als de opzet van Nagele zelf. Elk appartement op de bega grond en de eerste etage heeft een ruime patio. De ruimte boven en onder de patio’s zijn onbebouwd. Op de tweede verdieping is elk appartement voorzien van een balkon. De verbinding tussen de groene omgeving en de woonlaag is essentieel en kenmerkend.
 

Groene beleving

Het autovrije principe van weleer blijft bewaard, de parkeerplaatsen voor bewoners van de appartementen bevinden zich op het eigen perceel en zo worden auto’s geweerd uit de publieke ruimte. De keuze voor grasparkeerplaatsen zorgen voor een groene beleving.


 

Een indrukwekkend cv

Mecanoo architecten heeft een indrukwekkend cv. Het bureau uit Delft is o.a. verantwoordelijk voor de bibliotheek in Manhattan, de campus in Delft, het statige Nemadeamum in Seoul en het Hilton hotel bij Schiphol. Benieuwd naar alle projecten, kijk op de website.

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring